Borätter såldes med dolda avtal: ”Är grundlurade”

Mark som måste säljas tillbaka till kraftigt underpris. Byggrätter som säljs ovanför fastigheten utan att de som köpt bostad i den får information. Nu kommer nya fall där köpare av nyproducerade bostadsrätter känner sig grundlurade.

Uppdaterad
Publicerad
BRF Biografen på Ruddammsbacken på   Östermalm i Stockholm.

BRF Biografen på Ruddammsbacken på Östermalm i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg
Ingrid Uggla, expert på bostadsrättslagen sedan 90-talet, beskriver nyproduktionen som ”vilda västern”.

Ingrid Uggla, expert på bostadsrättslagen sedan 90-talet, beskriver nyproduktionen som ”vilda västern”.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Två nya exempel på hur det gått till under bostadsrallyt är bostadsrättsföreningarna ”Bromma Tracks” och ”Biografen”. Efter inflyttning slår de boende larm om synnerligen ofördelaktiga avtal – som i praktiken byggbolagens egentillsatta styrelser i ett tidigt skede har tecknat med SSM respektive Oscar Properties.

SSM:s byggbolag sekretessbelade till och med det avtal som nu drabbar köparna, troligen för att inte störa försäljningsprocessen av bostadsrätter. Avtalet innebär att Brf Bromma Tracks långt efter inflyttningen kan tvingas betala 75 miljoner kronor till SSM:s byggbolag om medlemmarna i föreningen inte accepterar att sälja tillbaka föreningens mark till SSM för bara 1 miljon kronor. Enligt det hemliga avtalet planerade SSM redan 2014 att bygga ytterligare 5 280 kvadratmeter bostäder på det som de boende trodde var föreningens p-platser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons