ArnhemMotgift mot förvriden bild av andra världskriget

Brittiska soldater under slaget vid Arnhem 1944.
Brittiska soldater under slaget vid Arnhem 1944. Foto: Roger-Viollet/IBL

En av de allierades allra värsta fadäser står i centrum för Antony Beevors senaste bok. Det var i september 1944 som man gjorde misstaget att försöka ta kontroll över broarna mellan Belgien och Arnhem. En fullmatad bok som aldrig blir tråkig, skriver Dick Harrison om ”Arnhem”.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

All historieskrivning är tillrättalagd, skapad och utformad för att bli begriplig och fylla ett syfte. Något annat vore omöjligt. Vi måste alltid välja perspektiv, ta ställning till fakta och göra urval. Och då är det lätt att resultatet blir skevt, att betydelsefulla scenarier utelämnas och att slutresultatet blir missvisande. Det gäller också 1900-talets blodiga historia, trots att vi har den runt hörnet. Vår bild av andra världskriget är färgad av segerherrarnas narrativa dramaturgi. Först triumferar skickliga men skurkaktiga och övermodiga nazister i ett par år, sedan lider de förödande nederlag vid Stalingrad, El Alamein och i Normandie. Slutligen rämnar Tyskland och Tredje rikets illdåd avslöjas. Ridå. Men verklighetens drama var inte lika strömlinjeformat, och ödesdigra misstag från de allierades sida gjorde stundom att tiotusentals människoliv gick till spillo helt i onödan.

Den brittiske militärhistorikern Antony Beevors senaste bok, ”Arnhem. Tysklands sista seger” handlar om en av de allierades värsta fadäser. I september 1944, med Frankrike befriat och den tyska armén i kaotisk flykt mot norr och väster, begicks ett ödesdigert misstag. Mannen bakom fiaskot var fältmarskalk Bernard Montgomery, som trodde att kriget skulle vara slut före jul om man kunde kringgå de befästa ställningarna i Westwall, Tysklands fruktade värn i Rhenlandet, och erövra industrierna i Ruhrområdet via Nederländerna. Patton, Bradley och amerikanerna var emot idén, men Montgomery fick sin vilja igenom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons