Handelskrig kan bromsa Orwells mardröm i Kina

En övervakningskamera bevakar ingången till en kontorsbyggnad i Peking, Kina. 2020 ska Kinas mellan 1,3 och 1,4 miljarder stora befolkning övervakas av nära 600 miljoner övervakningskameror. Arkivbild.
En övervakningskamera bevakar ingången till en kontorsbyggnad i Peking, Kina. 2020 ska Kinas mellan 1,3 och 1,4 miljarder stora befolkning övervakas av nära 600 miljoner övervakningskameror. Arkivbild. Foto: Andy Wong/AP/TT

Ett orwellskt system där varje medborgare i realtid rankas utifrån allt de gör – det som påminner om en dystopisk tv-serie kan bli verklighet i Kina.

Men handelskriget med USA kan ställa till det för Pekings kontroversiella planer på världens mest omfattande övervakning.

TT TT
Publicerad
Annons

Tänk dig att du går in i en matbutik. Du lägger en flaska vin i korgen, då får du minuspoäng. När du kommer ut råkar du gå mot rött och övervakningskamerorna känner igen dig – minuspoäng igen. Du söker på något på nätet som regeringen inte har godkänt – minus. Vännen du träffar på kvällen har låga poäng, då sjunker även du.

För många kineser är det här redan verklighet. Dygnet runt övervakas de av en kombination av ansiktsigenkänning, analys av data, aktivitet på nätet och ekonomiskt beteende. Med hjälp av algoritmer och mänsklig inblandning räknas individens "sociala kreditvärde" fram, en poäng som uppdateras i realtid och är helt avgörande för den enskilde och dennes familj.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons