Annons

”Sundsvall är det digitala hjärtat i Välfärdssverige”

Anna Eriksson.
Anna Eriksson.

Sundsvall har arbetat hårt med att etablera sig som Sveriges digitala centrum. Och det är inte heller någon slump att de följer invånarna från vaggan till graven.

Lars Persson Skandevall

Lars Persson Skandevall

När den nya statliga myndigheten för digitalisering, DIGG, etablerade sig i Sundsvall under hösten var det säkert många som höjde på ögonbrynen. Men inte Lars Persson Skandevall, vd på Bron Innovation.

– Vår region är ledande när det gäller den digitala utvecklingen i Sverige. När ett barn föds får man barnbidrag och föräldrapenning från försäkringskassan. Efter några år börjar de att studera och då kopplas CSN in. Om de bestämmer sig för att starta företag har de kontakt med Bolagsverket och till sist, när yrkeslivet är slut, kan det komma pengar från Statens tjänstepensionsverk, säger han och förklarar att alla myndigheter finns i Sundsvall.

EXTERN LÄNK: Läs mer om N6-initiativet här

Från vaggan till graven

Från vaggan till graven är nämligen inte bara ett utryck. Lars Persson Skandevall berättar att förutom deras digitala kompetens är Sundsvall en stad där invånarna både kan jobba och leva gott. Närheten till naturen och tillgängligheten till bland annat Stockholm har gjort regionen till ett attraktivt alternativ. 

– Bron Innovation har 80 medlemmar och är ett kluster för samverkan inom IT-sektorn. Vi tror på snabba beslut – och därför händer det otroligt mycket i Sundsvall. Ska man sätta tummen på något där utvecklingen går fantastiskt snabbt så är det inom AI. Alldeles nyss belönades en startup i regionen med 1,5 miljoner kronor för en innovativ AI-lösning inom fysisk handel – och det är bara ett av många exempel från våra medlemmar, säger han.

Lars Persson Skandevall

Lars Persson Skandevall

EXTERN LÄNK: Läs mer om N6-initiativet här

Lars Persson Skandevall

Sundsvall är det digitala hjärtat i Välfärdssverige

Anna Eriksson är generaldirektör för den nya myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Deras uppdrag går bland annat ut på att samordna och stötta den förvaltningsgemensamma digitaliseringen.

– Just nu arbetar vi bland annat med lagen om e-faktura. Lagen som träder i kraft den 1 april 2019 innebär bland annat att företag måste skicka e-fakturor till myndigheter och kommuner. Vi har precis påbörjat vårt arbete, men jag ser mycket positivt på framtiden i Sundsvall, säger hon.

Sundsvalls kommun, Brons medlemmar och Mittuniversitetet arbetar bland annat med ett projekt som handlar om att använda Internet of Things för att hjälpa kommuninvånare som till exempel använder rullator eller permobil att ta sig fram säkrare när det är halt ute.

– Ambitionen är att utveckla globala lösningar. Det hela genomförs med stöd av Vinnova, Energimyndigheten och IoT Sverige. Vi vill använda teknik för att skapa ett gott samhälle. Sundsvall är det digitala hjärtat i Välfärdssverige, säger Lars Persson Skandevall.

EXTERN LÄNK: Läs mer om N6-initiativet här