Humaniora finns överallt – utom i skolan

”Det paradoxala är att humaniora egentligen genomsyrar människors vardag utan att identifieras som humaniora”, skriver historikerna Peter K Andersson med anledning av en ny rapport från tankesmedjan Humtank.
”Det paradoxala är att humaniora egentligen genomsyrar människors vardag utan att identifieras som humaniora”, skriver historikerna Peter K Andersson med anledning av en ny rapport från tankesmedjan Humtank. Foto: /Illustration: Staffan Löwstedt

KULTURDEBATT | Trots att humaniora genomsyrar vår vardag – i tv-serier, spel, fritidssysselsättningar och åsikter – så uppfattas ämnena som någon sorts lyx i skolan. I längden riskerar humanioras kris att göra Sverige kulturellt isolerat.

Publicerad
Annons

När man som universitetslärare möter studenter som kommer direkt från gymnasieskolan är det inte på förhand givet vilka förkunskaper de bär med sig. Vissa av dem kan räkna upp de romerska kejsarna eller redogöra för skillnaden mellan realismen och naturalismen, medan andra endast har en vag uppfattning om historiska epoker eller vad som skiljer en roman från en novell.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons