RecensionNya filmer

Paris 13:e arrondissementEtt Paris långt bort från Eiffeltornet

Nora (Noémie Merlant) får dåligt rykte efter att ha festat loss i en blond peruk.
Nora (Noémie Merlant) får dåligt rykte efter att ha festat loss i en blond peruk. Foto: Scanbox Entertainment

I en vanlig förort i Paris får vi följa ett gäng unga människor. De kämpar och längtar, har sex och bryter upp. Det är så långt ifrån den glättiga ”Emily in Paris” man kan komma och väldigt bra.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Tre kvarter från Place d’Italie i Paris 13e arrondissement ligger Les Olympides, ett nybyggt område (1970-talet) med åtta enorma höghus (med namn hämtade från städer som har arrangerat olympiader) och ett antal lägre byggnader som kantar en lång ”esplanad”. Det är, om man så vill, ett stycke oborstad förort inkapslad i ett borgerligt centrum, och här råder, om man så vill, ”l’indifference du béton” – en betongens krassa likgiltighet som bryter av mot omgivningarnas diskreta charm.

Den etniska sammansättningen är mixad: hit har inte minst vietnameser och kineser sökt sig och satt sin tydliga prägel på området. Någonstans i trakten lär också Michel Houllebecq hålla hus. I Jacques Audiards film, som i original heter just ”Les Olympiades”, är det ett område där unga människor kommer och går, där de befinner sig tillfälligt, inkomna från olika håll, snart på väg någon annanstans – ett ställe där provisoriska konstellationer uppstår liksom olika typer av friktion.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons