”Vi har inte gjort något mot Putin”

30-åriga ingenjören Olga Makarenko och hennes man Roman var på väg ner i skyddsrummet på söndagseftermiddagen efter att ha fått information om kommande artilleribeskjutning. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
30-åriga ingenjören Olga Makarenko och hennes man Roman var på väg ner i skyddsrummet på söndagseftermiddagen efter att ha fått information om kommande artilleribeskjutning. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Privat

Ryska trupper försöker inta Ukrainas näst största stad. Charkivbon Olga Makarenko gjorde sig redo att sätta sig i säkerhet i ett skyddsrum när SvD når henne på en hackig uppkoppling.

John Palm
Publicerad
Annons

– Vi har fått höra att ryssarna planerar att beskjuta vår del av staden med artilleri. Så vi ska bara laga mat och sedan skynda oss ner i skyddsrummet. Vi vill vara på plats där nere inom femton minuter innan artilleribeskjutningen börjar, säger hon.

Sedan kriget startade har hon, hennes man och hennes mamma tillbringat nätterna i skyddsrummet under det lägenhetshus de bor i. Ytterligare ett 20-tal av grannarna sover i husets källarutrymme, som vanligtvis används som förråd. Madrasser har lagts ut mellan undanstoppade möbler och bråte.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons