Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mode

De är mäktigast i mode-Sverige

När magasinet King korade svenskt herrmodes 100 mäktigaste föll valet på Samal Amel och Dag Granath, stilduon bakom Atelier Saman Amel.

Text: Hugo Rehnberg - 17 oktober 2019
Annons

– Vår estetik är en mix av syditaliensk elegans och skandinavisk minimalism, förklarar Saman Amel medan han klämmer på en blå cashmerekavaj.

Skrädderivarumärket Atelier Saman Amel har varit en väl förborgad hemlighet bland stilintresserade män. I deras showroom på Kommendörsgatan har popstjärnor, reklambyråchefer och finanstoppar låtit sy upp sina kavajer och kostymer.

– Vi har smugit lite under radarn men förrförra året exploderade det, säger Saman, som driver bolaget ihop med Dag Granath.

Det började redan i gymnasiet, när de två barndomskamraterna extrajobbade på modebolaget Nikolaj d'Étoiles – och fantiserade om vad de skulle göra annorlunda om de själva drev bolaget. Några år senare följdes de åt till J Lindeberg.

Atelier Saman Amels egen bolagsresa började med slipsar.

– Vi köpte en meter tyg, gjorde en slips, och sålde den. Vinsten gick till två meter tyg, och så vidare …, berättar Saman Amel, som studerat skrädderi.

De syr dock inte upp plaggen själva, utan använder sig av två italienska skrädderier – ett i Neapel och ett i Florens. Första resorna till Syditalien gick dock inte enligt plan.

Annons
Annons

– Två unga, blåögda svenskar som trodde att vi skulle bli nya Ralph Lauren. Vi blev fullständigt ’hustlade’, berättar Dag Granath.

Saman Amel flikar in.

– Det var jobbigt men lärorikt. Numera fungerar det dock bra. Den okonstruerade kavajen föddes ju i princip i Neapel. Hela stilen där är mer casual med mycket mjuka linjer. Det är raka motsatsen till den typiskt brittiska tvärpressade kostymen som härstammar från militäruniformen.

Det florentinska skrädderiet ligger någonstans mittemellan det brittiska och det syditalienska.

– I vårt fall håller det napoletanska skrädderiet en högre hantverksnivå. Där sys allt för hand, bara att sy in canvasen tar fem timmar. Toscanalinjen håller hög också klass men är något billigare, man skulle kunna kalla det för vår instegsmodell, säger Dag Granath.

De upplever att många män har svårt att orientera sig i sina garderober.

– De normalt dressade yrkena, som finans och juridik, blir allt mindre dressade – medan folk som jobbar inom exempelvis tech och design vill ha allt snyggare plagg. Gärna en sober, samtida och egen stil. Och då känns kanske de klassiska svenska skrädderierna lite old school, säger Saman Amel.

Det händer att kunderna efterfrågar en total genomlysning av garderoben.

– Då åker vi hem till dem och går igenom alla deras plagg. Sen gör vi listor på vad vi tycker de ska slänga och vad de behöver införskaffa.

Är det ingen som blir sårad?

– Haha, nej, men det krävs att man har bra personkemi, säger Dag Granath. För att vi ska kunna göra vårt jobb kan man inte stryka alla medhårs utan måste våga säga sanningen. Har du smala axlar och breda höfter ska du inte ha dubbelknäppta kavajer, för du kommer se tjockare ut. Klarar man inte den ärligheten är det ingen idé att komma hit.

Vem är världens bästa klädda man?

– Modeagenten Noboru Kakuta. Han har en enorm fingertoppskänsla för passform och färgkombinationer. Det är aldrig något oväsen i hans kläder. Vi kallas honom för ”The Master” – i vår bok är han facit.

Annons