Har kallats sosse och fascist – vem var han?

Eva (Evita) och Juan Perón, 1950.
Eva (Evita) och Juan Perón, 1950. Foto: TT

Nu i veckan vann peronisterna första omgången i det argentinska valet – detta trots att alla artiklar i uppslagsböcker och andra referensverk noterar att partiet har fascistiska anor. Hur hänger detta ihop? Vad är peronisterna för några, och hur kan deras rörelse vara så livskraftig?

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Ibland har det gjorts gällande att peronismen är för Argentina vad socialdemokratin är – eller har varit – för Sverige, en nationell institution som blivit så förknippad med landet och folket att den fått ett eget liv bortom ideologi- och ledarbyten. Men det är en missledande beskrivning. Peronismen är betydligt mer komplicerad än så.

Under första hälften av 1900-talet var Argentina en framgångsrik stat. Exporten av jordbruksprodukter gjorde det till ett av världens tio rikaste länder. Befolkningen ökade fort, liksom urbaniseringen och järnvägsbyggandet. Men depressionen på 1930-talet slog hårt mot landet, och militären – som utövat ett omfattande inflytande på 1800-talet – började på nytt lägga sig i politiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons