ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bostadsbrist hindrar ungas karriär

Bostadsbristen gör att många tackar nej till utbildningsplatser och arbetserbjudanden. Kommunerna måste bygga fler bostäder som unga har råd med, anser Emma Ringqvist, ordförande i jagvillhabostad.nu. Arkivbild.
Bostadsbristen gör att många tackar nej till utbildningsplatser och arbetserbjudanden. Kommunerna måste bygga fler bostäder som unga har råd med, anser Emma Ringqvist, ordförande i jagvillhabostad.nu. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Bostadsbrist gör att många unga tackar nej till studieplatser och arbetserbjudanden. Den hindrar dessutom unga från att ens söka utbildningar eller jobb.

– De som är i störst behov av en bostad, som planerar sin framtid – de slussas ut till andrahandsbostäder. Hur kan vi ha det så? frågar sig Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Fanny Hällegårdh/TT
Uppdaterad
Publicerad

En enkätundersökning från det statliga bolåneföretaget SBAB visar att bostadsbristen i sig påverkar ungas möjligheter att utbilda sig och skaffa ett jobb. Framför allt påverkar den personer i åldern 20–29.

42 procent har inte sökt en utbildning på grund av bostadssituationen, 39 procent har dragit sig från att söka jobb på annan ort, och 37 procent har tackat nej till en utbildningsplats.

Laddar…