Anders Larsson har tagit fram den nya utbildningen. Han cirkulerar mellan eleverna, lyssnar hur arbetet fortskrider och coachar.
Anders Larsson har tagit fram den nya utbildningen. Han cirkulerar mellan eleverna, lyssnar hur arbetet fortskrider och coachar. Foto: Polisen

Polisen om nya taktiken: ”Måste vara cyniska”

Fyra män hittas avrättade i Malmö. Kort därefter ser polisens spanare hur de misstänkta gömmer sprängmedel i en källare. SvD har fått en unik inblick i den nya utbildning där poliser från hela landet tränar inför de allra grövsta brotten: skjutningar och terror.

Åsa Erlandsson
Publicerad

Först syns inte kropparna. Ögonen måste vänja sig vid ljuset men efterhand börjar konturerna av olika kroppsdelar framträda. En arm, en bål, ett huvud som inte längre är helt. De döda ligger längst in i ett skjul, som om en argsint jätte bara slängt in dem, och det gäller att närma sig dem försiktigt. Kriminaltekniker drar på sig utrustning som får dem att se ut som en blandning mellan kirurger och astronauter medan uniformerad polis spärrar av platsen. Journalister och fotografer börjar redan flockas och sträcker fram sina mikrofoner över de blåvita plastbanden som dansar runt sin egen axel i snålblåsten. Nu är detta en brottsplats.

Timmarna innan det makabra fyndet samlades 21 poliser med rutiga skjortor och fasta handslag i ett rum på Rättscentrum i Malmö framför en hög med vykort från olika städer. Varje elev fick välja ett vykort och berätta lite om sig själv, små presentationer på dalmål, göteborgska och östgötska som avslöjade att de rest hit från grova brott-avdelningar i hela landet.