Kritiserad kvinnolag skrotas i Sudan

Kvinnor i Sudan har länge drabbats av en lag om "omoraliskt och oanständigt beteende", en lag som instiftades av Sudans avsatte ledare Omar al-Bashir. Lagen har nu avskaffats av Sudans regering, för ett verkställande krävs bara att landets styrande råd godkänner beslutet. Arkivbild.
Kvinnor i Sudan har länge drabbats av en lag om "omoraliskt och oanständigt beteende", en lag som instiftades av Sudans avsatte ledare Omar al-Bashir. Lagen har nu avskaffats av Sudans regering, för ett verkställande krävs bara att landets styrande råd godkänner beslutet. Arkivbild. Foto: Hussein Malla/AP/TT
TT-AFP
Publicerad
Annons

Sudans regering avskaffade på tisdagen en kontroversiell lag som kraftig kringskurit främst sudanesiska kvinnors rättigheter. Lagen har haft allvarliga konsekvenser för många kvinnor under den avsatte auktoritäre ledaren Omar al-Bashirs tre decennier långa styre.

Tusentals kvinnor bötfälldes, fängslades eller piskades som straff för brott mot artikel 152 av den sudanesiska strafflagen, för "omoraliskt och oanständigt" beteende.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons