Peter Alestig:Klimatkollen: Makalöst skifte i Davos – klimatet högst på agendan

Peter Alestig

Något har hänt i ”miljadärsklubben” i Davos, i landet där glaciärerna har minskat med 10 procent på fem år. Där 500 glaciärer har försvunnit helt sedan år 1900. Plötsligt pratar alla om klimatet.

I veckans klimatkrönika skriver jag om just detta skifte – och hur betydelsefullt det faktiskt är. Bevisen på att något hänt är många. Ta till exempel budskapet i den årliga enkät som skickas ut till företagsledarna inför konferensen. De fem största ekonomiska orosmolnen, enligt företagsledarna, är extremväder, för svaga klimatåtgärder, mänskligt orsakade miljökatastrofer, förlust av biologisk mångfald och naturkatastrofer.

Nu slåss olika klimatinitiativ om företagsledarnas uppmärksamhet. WEF-chefen Klaus Schwab uppmanade till exempel alla företag som kommer till Davos att införa mål om netto noll-utsläpp till 2050. Till och med Donald Trump kom faktiskt med ett klimatlöfte i Davos, när han meddelade att USA går med i initiativet för att plantera 1000 miljarder träd.

Att kalla företagens klimatengagemang ”avgörande” är en underdrift. En studie från CDP, Carbon Disclosure Project, visade för ett par år sedan att världens 100 största företag är ansvariga för 71 procent av våra utsläpp.

Det återstår att se hur många av företagen i Davos som faktiskt hörsammar uppmaningen att sätta netto noll-utsläpp till 2050. Och, för att citera Greta Thunberg som även hon talade i Davos på tisdagen: Det kommer att krävas mycket mer än så här.

Men på det stora hela måste man säga att Davosmötet är en positiv signal för världens klimatarbete – precis när den behöver det som bäst.

PS. Måsteläsning den här veckan: Gunilla von Halls fina intervju med WEF-chefen Klaus Schwab om hur ett hemligt möte med Greta Thunberg öppnade hans ögon. Läs också Per Kudos eminenta granskning av hur ett gycklarprojekt fått miljonbidrag för att ”sänka utsläpp”. DS.

Peter Alestig
Publicerad
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons