Norge stänger alla skolor och förskolor

Norge stänger alla skolor, förbjuder vårdpersonal att resa och inför restriktioner för barer och restauranger.

– De drastiska åtgärder vi nu genomför, gör vi i hopp om att stoppa viruset, säger statsminister Erna Solberg.

NTB-TT
Publicerad
Annons

Norge följer Danmarks exempel och stänger alla lärosäten, skolor och förskolor.

Erna Solberg och hälsominister Bent Høie understryker att detta inte får leda till att äldre personer i riskgrupper används som barnvakt eller att viktiga samhällsfunktioner blir av med personal.

– Förskolechefer och rektorer måste därför se till att erbjuda tillsyn för barn till personal i vård- och omsorg, transportsektorn eller andra kritiska samhällsfunktioner, säger Høie.

För att säkra att det finns tillgänglig vårdpersonal införs också reseförbud för vårdanställda. Inga utlandsresor är tills vidare tillåtna, varken privat eller i tjänsten.

Även alla övriga norrmän uppmanas att avstå från icke nödvändiga resor och att arbeta hemifrån om de kan.

Åtgärderna beskrivs som de mest genomgripande i Norge i fredstid. För att inskärpa vikten av att hålla avstånd tilläts inga enskilda intervjuer med statsministern på pressträffen och journalisterna fick sitta med en meters mellanrum.

Andra regler som införs är att bufféer förbjuds och att restauranger och uteställen måste se till att gästerna kan hålla sig på minst en meters avstånd från varandra.

Frisörer, tatuerare, massörer och liknande ställen måste hålla stängt.

All organiserad idrott, i form av träningar och tävlingar, upphör omedelbart.

Alla som har varit på resa utanför Norden sätts dessutom i hemmakarantän, oavsett om de varit i riskområden eller inte. Detta gäller personer som kommit till Norge efter den 27 februari.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons