Annons

Märkning gör det enklare att handla klimatsmart

Vilket är mest klimatsmart – ost- eller skinkpålägg?

Som konsument är det inte alltid så lätt att veta vilken påverkan livsmedel har på miljön och klimatet.

Men nu lanseras en unik klimatmärkning på över 3000 vanliga livsmedel som gör det enkelt för konsumenten att jämföra produkter med varandra.

– Det går inte att nolla sitt klimatavtryck från livsmedel men det går att byta ut ett livsmedel mot något annat som är bättre för klimatet. Genom att göra detta kan man på sikt halvera sitt klimatavtryck från livsmedel.

Orden kommer från Thomas Angervall, verksamhetschef på jordbruks- och livsmedelsavdelningen, på forskningsinstitutet RISE.

EXTERN LÄNK:

Vill du minska ditt klimatutsläpp via maten? Läs mer här

Jämför produkter med varandra

Thomas Angervall, med kollegor, på det statligt ägda forskningsinstitutet RISE har på uppdrag av e-handelsbutiken Mat.se, varit med och tagit fram en klimatdatabas som gör det enkelt för konsumenten att jämföra produkters klimatutsläpp med varandra. Databasen är unik i sig då den är den första i världen som genomför CO2e -märkning av livsmedel i stor utsträckning.

Konsumenter som gör inköp på Mat.se har möjlighet att jämföra 3000 produkter med varandra – där varje livsmedel märks med ett klimattal. Ett flertal parametrar påverkar det slutliga klimatavtrycket hos produkten, till exempel odlingsmetod, förädlingsprocess och transport.

Exempelvis kan konsumenten jämföra ris och pasta, ost och skinka eller olika grönsaker.

– Vi tycker att det ska vara enkelt att handla klimatsmart men det är inte alltid så lätt att veta vilket livsmedel som har lägre klimatpåverkan än ett annat. Vissa grönsaker som till exempel tomater och paprika är ofta odlade i fossilt uppvärmda växthus utomlands, vilket ger ett högre klimatavtryck, säger Thomas Angervall.

Vissa grönsaker är odlade i fossilt uppvärmda växthus utomlands

EXTERN LÄNK:

Upptäck hur lätt det är att handla klimatsmart – börja redan i dag

Konsumenten får ett klimatkvitto

Genom att varor, som exempelvis potatis, ris och pasta kan presenteras bredvid varandra i appen eller på webbsidan kan konsumenten jämföra själv men även få förslag att välja en alternativ matvara med lägre CO2e-värde.

Mat.se lanserar nu även ett speciellt klimatkvitto som ger konsumenten det faktiska CO2evärdet på hela inköpet. Där blir det tydligt vilka matvaror i ordern som ger ett stort och litet bidrag. I beräkningen av klimatkvittot tar man hänsyn till hur mycket kunden köpt av respektive vara. Konsumenten får även ett saldo på hur det totala klimatavtrycket ser ut på individnivå och hur det förändras över tid.*

*Det totala klimatavtrycket baserat på livsmedelsinköp via mat.se

Vill att fler tar efter

Karin Jelkeby, verksamhetsansvarig på Mat.se Foto: Mat.se

Nu hoppas både Mat.se och RISE att fler aktörer inom handeln och livsmedelsindustrin ska börja redovisa klimattal så att det blir enklare att för konsumenter att göra smarta val när de handlar mat.

– Klimatfrågan är viktigt för våra kunder och för oss som företag. Vi vill vara en pionjär som driver innovation och utveckling inom viktiga och relevanta områden och vi har arbetat hårt sedan 2018 med att CO2e-analysera vårt sortiment tillsammans med RISE. Pilotprojekt under resan har visat att en stor del av våra kunder var intresserade av att kunna göra klimatval när de handlar mat. Det är ett tydligt bevis för att den här frågan är viktig för våra kunder. Därför är detta ett viktigt projekt för oss, säger Karin Jelkeby på Mat.se.

Vi har arbetat hårt sedan 2018 med att CO2e-analysera vårt sortiment tillsammans med RISE

EXTERN LÄNK:

Vill du minska ditt klimatutsläpp via maten? Köp din mat på mat.se