ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Klartecken för läkemedelsstudie på medvetslösa

Nu finns möjligheten för forskare att i efterhand fråga om patienter som är medvetslösa vill vara med i en läkemedelsstudie. Arkivbild.
Nu finns möjligheten för forskare att i efterhand fråga om patienter som är medvetslösa vill vara med i en läkemedelsstudie. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Läkemedelsverket har sagt ja till den första läkemedelsstudien på akut sjuka, medvetslösa patienter. Deltagarna frågas om samtycke först i efterhand, rapporterar Dagens Medicin.

TT
Publicerad
Annons

I praktiken har det under lång tid varit omöjligt att bedriva läkemedelsstudier på akut sjuka medvetslösa patienter i Sverige. Detta eftersom det krävts att både anhöriga och en förvaltare eller god man ska ge samtycke om inte patienten själv har kunnat ge det.

Men i februari började en ny EU-förordning om kliniska prövningar gälla. Den innebär bland annat en lättnad i bestämmelserna om vilka krav som gäller för samtycken från medvetslösa personer i nödsituationer. Samtycken kan nu under vissa omständigheter inhämtas i efterhand från patienten.

Laddar…