Tystnad och stillhet i hektisk metropol

Gucci Osteria / Sincère Blue
Gucci Osteria / Sincère Blue

Japan har öppnat sina gränser! Det firar vi med att guida till åtta upplevelser i megametropolen Tokyo du inte vill missa.

Linda Iliste
Publicerad
Annons

1 / 8

The Jade Room + Terrace Garden

På The Jade Room + Terrace Garden möts japanska och europeiska smaker. Här en ossobuco på mindre beryx. Foto: The Tokyo Edition
På The Jade Room + Terrace Garden möts japanska och europeiska smaker. Här en ossobuco på mindre beryx.
På The Jade Room + Terrace Garden möts japanska och europeiska smaker. Här en ossobuco på mindre beryx. Foto: The Tokyo Edition

Sedan designhotellet The Tokyo Edition Toranomon slog upp portarna för två år sedan har signaturrestaurangen The Jade Room + Terrace Garden blivit något av navet för de hippaste i huvudstaden. Det är lätt att förstå varför. Matsalen på 31:a våningen är som ett smyckeskrin klätt i grönska, med ett teatraliskt öppet kök längst in. Här basar Michelinkocken Tom Aikens.

– Som engelsman kan jag inte laga traditionell japansk mat i Tokyo där standarden är exceptionellt hög. I stället gör jag rätter som för tankarna till Japan, lagade med närodlade, säsongsfärska råvaror och uråldriga lokala tekniker, förklarar han.

Exempel på det är paj bakad med kojimögel och bläckfisk. Flundra serverad med hamaguri-mussla och rotselleri. Ossobuco på fisken mindre beryx. Välsmakande och överraskande i häftig miljö.

editionhotels.com

Annons
Annons

2 / 8

TeamLab Planets

Blomstrande digitala konstupplevelser på konstgruppen teamLabs tillfälliga museum. Foto: teamLab Planets
Blomstrande digitala konstupplevelser på konstgruppen teamLabs tillfälliga museum.
Blomstrande digitala konstupplevelser på konstgruppen teamLabs tillfälliga museum. Foto: teamLab Planets

Det har gått drygt 20 år sedan konstkollektivet teamLab grundades i Tokyo. De självutnämnda ”ultrateknologerna” – vilka bland annat titulerar sig konstnärer, animatörer, programmerare och matematiker – skapar digital konst med syfte att visa relationen mellan vetenskap, teknik och natur. Ofta genom att förflytta betraktarens kropp rakt in i deras interaktiva världar.

På tillfälliga museet teamLab Planets, som är öppet i ett år, är det exakt vad som väntar. I flera gigantiska hallar och trädgårdar vandrar du omkring barfota. Ibland med vatten upp till knäna, ibland som en blomma bland andra. Det är knasigt och alldeles förtrollande. Efteråt kan du köpa med dig uställningsväxter från floristen och äta vegansk ramen signerad Uzu, mitt i ”Table of Sky and Fire”-salongen.

planets.teamlab.art

Annons
Annons

3 / 8

Sio

Sio präglas av minutiös omtanke om varje liten detalj. Foto: Sio
Sio präglas av minutiös omtanke om varje liten detalj.
Sio präglas av minutiös omtanke om varje liten detalj. Foto: Sio

Aspirant på högsta divisionen i japanska proffsfotbollsligan. Grundskolelärare. Och så kock. Shusaka Toba hann prova ett antal karriärer innan Michelin-kritikerna år 2020 hittade till hans kompakta krog på en bakgata i Yoyogi-Uehara. Matlagningen är fransk-italiensk, men kombinerad med washoku, japansk cuisine. Resultatet är en innovativ fusion serverad i snygg miljö där allt präglas av Tobas främsta ledstjärna: minutiös omtanke om varje liten detalj. Från mat och leverantörer till dryck och musik. På tallriken översätts det till fjäderlätt suffléomelett, råbiff och macarons fyllda med foie gras-mousse. Totalt tio rätter som går att para med såväl vin som te. En effekt av Japans covidrestriktioner och begränsade öppettider är att Sio numera även bjuder matparaden som enastående lunchupplevelse.

sio-yoyogiuehara.com

Annons
Annons

4 / 8

Gucci Osteria da Massimo Bottura

På årsgamla Gucci Osteria i Ginza är kokkonsten lika utsökt som miljön. Foto: Gucci Osteria
På årsgamla Gucci Osteria i Ginza är kokkonsten lika utsökt som miljön.
På årsgamla Gucci Osteria i Ginza är kokkonsten lika utsökt som miljön. Foto: Gucci Osteria

I vår Instagramanpassade värld händer det att krogar glömmer det kulinariska i jakten på en perfekt bild. Icke på årsgamla Gucci Osteria da Massimo Bottura på översta våningen av Guccis flaggskeppsbutik i Ginza. Det är den italienske stjärnkockens tredje restaurang i samarbete med Gucci, där modehuset som vanligt står för stil och dekor. I denna filial återfinns Antonio Iacoviello i köket och hans kokkonst är lika utsökt som den rosa och limegröna miljön är hänförande. Den lyckade korsbefruktningen av italiensk och japansk gastronomi har lett till rätter som parmigiana ramen, wagyu Milanese och risotto på yamagataris kokat i edamamekräm. Allt mycket stilfullt plätterat på Gucci Décor-porslin. Vi rekommenderar avsmakningsmenyn à tio tallrikar, men det finns även en apperitifmeny.

gucciosteria.com

Annons
Annons

5 / 8

Koganeyu

Koganeyu har prisats för sin moderna tolkning av ett traditionellt badhus. Foto: Kono Yurika
Koganeyu har prisats för sin moderna tolkning av ett traditionellt badhus.
Koganeyu har prisats för sin moderna tolkning av ett traditionellt badhus. Foto: Kono Yurika

I årtusenden har japaner i goda vänners lag ägnat sig åt tvagningsritualer. De ämnar både rena och lugna, samtidigt som det är ett sätt att umgås. De allmänna badhusen, sentō, är i Japan en lika viktig kulturell och social hörnsten som puben är i Storbritannien. Och på samma sätt som puben, står badhusen inför en existentiell kris då allt fler tvingas stänga, bland annat till följd av pandemin.

Ett växande antal använder nu förnyelse som överlevnadsstrategi och ett av dem är Koganeyu. Det gamla badhuset har renoverats till en modern mötesplats av en hipp arkitektgrupp, där det traditionella möter samtida färgskalor, väggmålningar, dj-bås och bar. Efter bad i någon av de fyra poolerna, utomhusbadet och bastun smakar glaset med hantverksöl extra gott.

koganeyu.com

Annons
Annons

6 / 8

Yuen Bettei Daita

Ett ljuvligt stillsamt boende, mitt i den hektiska jättemetropolen. Foto: Yuen Bettei Daita
Ett ljuvligt stillsamt boende, mitt i den hektiska jättemetropolen.
Ett ljuvligt stillsamt boende, mitt i den hektiska jättemetropolen. Foto: Yuen Bettei Daita

Hur kan det vara så tyst och stilla i en så hektisk metropol? Ett fridfullt ryokan, ett slags japanskt inn, hör inte till vanligheterna i hypermoderna, dygnet runt-öppna Tokyo. Men känslan av rogivande landsbygd, komplett med eget onsen där källvatten från Hakones berg fyller baden, är vad du får som gäst på exklusiva Yuen Bettei Daita.

Här lämnas skorna vid dörren för att i stället kläs i getatofflor, till kroppen finns yukatarockar av mjuk bomull. Papper och sten dominerar dekoren, rottingmöblemanget är lågt och färgskalan jordnära. Det råder intim hemma hos-känsla i de 35 rummen, och det går att äta japansk husmanskost med nutida inslag på restaurangen Tsukikage. Hit hör även tehuset Saryo Tsukikage, till vilket tesommelier Oyamas handplockat det stora utbudet av gröna teer.

uds-hotels.com/en/yuenbettei/daita

Annons
Annons

7 / 8

Bar Benfiddich

Hiroyasu Kayama skakar Japans bästa drinkar enligt World’s 50 Best Bars-listan. Foto: Bar Benfiddich
Hiroyasu Kayama skakar Japans bästa drinkar enligt World’s 50 Best Bars-listan.
Hiroyasu Kayama skakar Japans bästa drinkar enligt World’s 50 Best Bars-listan. Foto: Bar Benfiddich

En jordbrukare med cocktailsalong. Så beskrivs bartendern Hiroyasu Kayama, vars Benfiddich är det enda japanska dryckesetablissemang att norpa en plats (nummer 48) på årets World’s 50 best bars-lista.

Nio mil från baradressen i neondränkta Shinjuku ligger hans föräldrars forna mjölkgård, där ingredienserna till Kayamas traditionella elixir och örtlikörer odlas. En del destilleras på plats, såsom husets egen absint. Annat tas med in till stan för att rostas direkt vid bardisken. Runt den kan som mest ett tjugotal gäster vistas. Vi rekommenderar att vara en av dem som stannar länge för att verkligen upptäcka den originella från-jord-till-glas-mixologin. Det finns ingen meny, bäst är att låta smaklökarna och Kayamas fantasifulla kunskap leda väg.

Annons
Annons

8 / 8

Sincère Blue

Fiskformad kaka på havsaborre – en av signaturrätterna på Sincère Blue. Foto: Sincère Blue
Fiskformad kaka på havsaborre – en av signaturrätterna på Sincère Blue.
Fiskformad kaka på havsaborre – en av signaturrätterna på Sincère Blue. Foto: Sincère Blue

Det har kallats ”en fantasi” att lyckas boka bord på populära finkrogen Sincère. Men nu är det inte längre omöjligt att smaka på kock Shinsuke Ishii berömda fisk- och skaldjursrätter. När krogklustret Jingumae Comichi öppnade i Harajuku i fjol visade det sig nämligen att Sincère Blue var ett av de tjugo ställena. En så kallat ”sophisti-casual” systerkrog vars meny täcker läckerheter som skaldjurscarpaccio, fiskformade kakan taiyaki gjord på havsabborre och bläckfisk serverad med vispad blomkålsgrädde.

Ishii nöjer sig dock inte med att enbart laga riktigt god mat. För honom är det viktigt att haven bevaras, varför alla inköp till Sincère Blue har de strängaste hållbarhetscertifieringarna. Avrunda sedan matfesten med ölbricka hos grannen Beer Cellar Sapporo.

jingumaecomichi.com

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons