Det talar för att Kina ger sig in i kriget

Foto: Alexei Druzhinin/AP

PODD | Uppgifterna om att Kina planerar att exportera vapen till Ryssland har fått USA:s försvarsminister att rikta en varning till Kinas president. Men har Xi Jinping något att vinna på att aktivt stötta Ryssland i kriget?

SvD
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Vad händer om Kina ger sig in kriget?

Kinas har legat lågt sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina för ett år sedan – omedelbart efter att vinter-OS i Peking 2022 där Xi Jinping och Vladimir Putin leende sågs tillsammans.

Officiellt har Kina inte fördömt den ryska invasionen, men inte heller aktivt stöttat den. Åtminstone inte fram till nu. Nyligen kom uppgifter från den amerikanska underrättelsetjänsten om att man sett ”tydliga tecken” på att Kina planerar att exportera vapen till den ryska armén.

Och medan det i höstas såg ut som att USA och Kinas frostiga relation var på väg att tina något, ser den nu istället ut att vara bottenfrusen.

På en kvart får du veta hur sannolikt det är att Kina ger sig in kriget och vad Xi Jinping har att vinna på att stötta Ryssland. Med Moa Kärnstrand, utrikeskorrespondent som bevakar Kina och Asien.

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons