Sex matmyter – och sanningen om dem

SvD Mat&dryck avslöjar croissantens riktiga ursprungsland.
SvD Mat&dryck avslöjar croissantens riktiga ursprungsland. Foto: Sergio Arze

Nej, caesarsallad kommer inte från USA och croissanter är inte franskt. SvD Mat&dryck slår hål på några av de vanligaste matmyterna.

Linda Iliste
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Fel! (rätt svar: Mexiko)

Alla som varit i USA vet hur nära förknippad en caesarsallad är med amerikansk lunch. Ursprunget hittas dock söder om gränsen, i Mexiko. Under förbudseran bodde italienske Caesar Cardini i San Diego, men arbetade i Tijuana för att kringgå lagen och skörda frukt från landets tilltagande turism. Där byggde han Hotel Caesar’s med hotellkrogen Caesar’s. I dess kök skapade han den 4 juli 1924, enligt dottern Rosa, den berömda kompotten på romansallad, parmesan och krutonger slungade i dressing. Hon är dock motsagd av andra familjemedlemmar som påstår sig vara salladens upphovsmakare, och vem vet? Däremot råder inga tvivel om att Caesar’s är salladens andliga hem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons