ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Här bjuds det på trädgårdsmys i höst

Nyskördat och nostalgiskt när Fredriksdal museer och trädgårdar bjuder in till sin årliga Mikaeli marknad.
Nyskördat och nostalgiskt när Fredriksdal museer och trädgårdar bjuder in till sin årliga Mikaeli marknad. Foto: Fredriksdal museer och trädgårdar

Närodlat, närproducerat och färgstarkt – hösten är skördefesternas tid. SvD Mat&dryck har sållat fram sex favoriter runtom i landet.

Annika Goldhammer
Publicerad
Annons

1 / 6

Öland: Ölands skördefest

Med sina hundratals evenemang är Ölands skördefest landets största. Foto: Ölands skördefest

Landets största skördefest bjuder som vanligt på ett digert program med hundratals olika aktiviteter och jippon från norr till söder. För att bara nämna ett axplock: ostfestivalen i Mörbylånga, fårdagarna i Borgholm, trädgårdsmässan i Kastlösa, öppna huset på Capellagården, ölprovningen på Kackelstugan och pumpatävlingen i Löttorp.

Dessutom lockar många av öns restauranger och kaféer med specialmenyer och extra mycket nyskördat och närodlat. Bland årets nya deltagare finns Gamla Televerket vin & bistro i Borgholm, Hökarboden livs & restaurang i Stora Rör och Kaffetorpet vid Solliden.

Kalaset invigs i Grönhögen, som nyligen utsetts till årets Ölandsby.

27 sept–1 okt, skordefest.nu

Annons
Annons

2 / 6

Helsingborg: Mikaeli marknad

På Mikaeli marknad vankas musik, skånsk mat och en stämning som för tankarna till tidigt 1900-tal. Foto: Fredriksdal museer och trädgårdar

Höstens höjdare på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg är den traditionsenliga skördemarknaden Mikaeli marknad. Under dagen fylls friluftsmuseets gårdar och gränder av marknadsbodar med lokalt hantverk, nyplockade buketter och grönsaker från köksträdgården. Dessutom vankas musik, skånsk mat och en stämning som för tankarna till tidigt 1900-tal. Besökare kan också lära sig mer om byggnadsvård, hälsa på Fredriksdals lantrasdjur och träffa pomologer. Har du egna äpplen eller päron som du vill veta mer om erbjuds hjälp och rådgivning. Eller så kan du bara botanisera bland furstligt taffelpäron, persikeplommon och hundratals andra rara fruktsorter i trädgården.

24 sept, Fredriksdal, fredriksdal.se

Annons
Annons

3 / 6

Österlen: Skördetid Österlen

Skördetid Österlen pågår ända fram till oktober. Foto: Skördetid Österlen

Den traditionella Äppelmarknaden i Kivik, som numera arrangeras på Svabesholms Kungsgård söder om Kivik, är en god anledning att resa till Österlen i slutet av september. En annan är Skördetid Österlen, en månadslång skördefest med mat och hantverk i centrum. Programmet inkluderar bland annat äppeldagar på Kaffestugan Annorlunda, vin- och ciderprovning på Skepparps vingård, äggakaksbuffé på gårdshotellet Farmors lycka, höstmarknad i Kiviks hamn, skördefest på Angelikas gård samt mat- och dryckesvandringen ”Från ost till must” i Kivik.

Som av en tillfällighet invigs Skördetid Österlen samma dag som Simrishamn firar sillens dag.

16 sept–15 okt, skordetidosterlen.se

Annons
Annons

4 / 6

Varberg: Farmers Market

Strömma Farmlodge bjuder på ”halländsk Nashville-stämning”. Foto: Strömma Farmlodge

Bland åkermarkerna utanför Varberg ligger Strömma Farmlodge, ett lika brokigt som charmigt utflyktsmål med kvarnkafé, restauranglada, gårdsbutik och inredningsbutik. Nästa vecka utökas utbudet av lokalproducerat när gårdsplanen fylls av lokala odlare och hantverkare. Dessutom bjuds det på levande musik och ”halländsk Nashville-stämning”. För den som vill stanna över natten finns även ett av landets mysigaste och mest Instagramvänliga bed & breakfast.

Blir du sugen på fler kulinariska utflykter har Halland ett stort utbud av gårdsbutiker och matproducenter. På Halländsk Matkulturs hemsida finns tips på aptitretande roadtrips.

9–10 sept, Strömma Farmlodge, strommafarmlodge.se

Annons
Annons

5 / 6

Åland: Skördefesten

Ålands skördefest beskrivs som hjärtat i den åländska matkulturen. Foto: Therese Andersson

Åland är ett gravt underskattat off season-resmål för kulinariskt intresserade. Ett extra bra tillfälle att resa hit är i slutet av månaden då det dukas upp för den årliga Skördefesten. Under helgen håller många av öns gårdar och matproducenter öppet hus, till exempel mysiga Mattas gårdsmejeri i Finby och Smakbyn; kocken Michael Björklunds restaurang med tillhörande bränneri och butik. Den senare lockar med skördefestbuffé baserad på höstens lokala råvaror.

Under helgen ska även Ålands största mattävling avgöras, när öns restauranger gör upp om vem som gör den mest kreativa rätten av åländska råvaror. Vinnaren belönas med titeln ”årets axganmästare”.

22–24 sept, skordefest.ax

Annons
Annons

6 / 6

Stockholm: Rosendals skördefest

Se till att komma hungrig till Rosendals skördefest. Foto: Rosendals trädgård

Runtom i Stockholm finns flera tillfällen att njuta av nyskördat i höst. På Vintervikens trädgård dukar lokala odlare och matproducenter upp mellan rabatterna alla söndagar i september, samtidigt som trädgårdskaféet serverar värmande hösträtter och nybakat med smaker från trädgården.

I september lockar även Rosendals trädgård på Djurgården med sin årliga skördefest. Här finns möjlighet att plocka egna buketter i snittblomsodlingen, köpa med sig nyuppdragna grönsaker, bröd från vedugnsbageriet och förädlade godsaker från Rosendals eget kök. Lunch- och fikasugna kan som vanligt slå sig ner i växthusen eller bland de dignande fruktträden i trädgården.

8–10 sept, Rosendals trädgård, rosendalstradgard.se

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons