ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

TabuIntressanta idéer gör ingen roman

Ferdinand von Schirach (född 1964) är advokat i Berlin. Han fick sitt genombrott som författare med novellsamlingarna ”Brott” och ”Skuld” som sålts till ett 30-tal länder.
Ferdinand von Schirach (född 1964) är advokat i Berlin. Han fick sitt genombrott som författare med novellsamlingarna ”Brott” och ”Skuld” som sålts till ett 30-tal länder. Foto: IBL

Ferdinand von Schirach, tysk advokat och författare, prisades för sina korta, berättelser i succédebuten ”Brott”. Men när han skriver romaner blir hans gestalter platta som pappfigurer, menar Oscar Rossi.

Oscar Rossi
Publicerad
Annons

Oavsett vad den mordiska underhållningsindustrins alla polisserier och deckarlitteratur vill låta påskina, begås brott, allt som oftast av alldeles vanliga människor mitt i livet. En som både förstår och försvarar dessa alldagliga förbrytare är den tyske stjärnadvokaten och författaren Ferdinand von Schirach. I sina kortprosasamlingar ”Brott” och ”Skuld”, båda översatta till svenska 2011, skildrar han rakt och utan adjektiv hur godtyckligt det är huruvida vi blir förbrytare eller offer.

Men trots att von Schirach varken moraliserar eller ödslar tid på att psykologisera, är ett brott fortfarande en skuld som ska sonas. För von Schirach, som blev rikskänd i Tyskland i samband med Politbyrårättegångarna efter DDR:s fall, är det fungerande och humana rättsväsendet en civilisationsgaranti.

Laddar…