Fredagsvinet: Utvalda favoriter till påskmaten
Ägg i massor ... Men även sill, lax, skaldjur och lamm! SvD:s Mikael Mölstad tipsar om vinerna som passar till påskmaten.
1 / 5

Fredagsvinet MM 25 mars
Vin till alla äggrätter
2 / 5
Jean Biecher Pinot Gris 2014
99 kr, Alsace, Frankrike, 81401, vitt friskt & fruktigt
Pinot gris är en av de mest underskattade druvorna i Alsace där riesling är den stora kändisen. Druvan passar fint till både syrlig och kryddstark mat. Biechers ekologiska pinot gris har en aromatisk mjuk sötfruktighet med mjuk fet bitterkryddig smak. Bra till både rimmad lax och äggrätter.
3 / 5
Vida Orgánica Torrontés 2015
66 kr, Mendoza, Argentina, 6587, vitt druvigt & blommigt
Torrontés betraktas i dag som den vita argentinska nationaldruvan. Den smakar som en korsning mellan fransk gewürztraminer och chardonnay rikt aromatisk med rosendoft, karamelltoner, fläder och trevlig mjuk bittersyrlig avslutning. Passar fint till asiatiska rätter och skaldjur.
4 / 5
Dr L Riesling 2014
87 kr, Mosel, Tyskland, 7218, vitt halvtorrt friskt & fruktigt
En modern tysk moselklassiker fortfarande med bara lite mer än 10 procents alkoholhalt. Från den superkända producenten Dr Loosen. Mjukt halvtorr i smaken med honungstoner, frisk doft av äpple, citrus och päron. Härligt vin till många kryddheta rätter, sötsyrlig asiatisk och till och med en inlagd sill.
5 / 5
Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2015
99 kr, Loire, Frankrike 78967, vitt friskt & fruktigt
En storebror till det populära Brochet Facile som finns både som box och flaska. Bakom båda finns den ekologiska producenten Ampelidae i Loire. Brochet Réserve är rikt aromatiskt med dofter av svartavinbärsblad, nässlor och citrus. Smakar bra till fiskgryta eller goda getostar.