I veckans medieflöde: Oksanen förtalad, Filter sågad

Ryska troll, USA-valet, Wallströms utspel - det är några av ämnena på den säkerhetspolitiska agendan.

Publicerad
Annons
Det var hon som sade det: Michelle Obama. Foto: Jim Cole / TT

Han förtalade Patrik Oksanen

Michael Isberg åtalas för att ha förtalat Mittmedias politiske redaktör Patrik Oksanen, specialist på rysk desinformation, enligt tidningen Medievärlden.

DN angriper Filter

Tidskriften Filters chefredaktör Mattias Göransson borde skämmas för sina angrepp på Sveriges Putinkritiker istället för att hedras med journalistpris, konstaterar Erik Helmerson i Dagens Nyheter.

Wallström ingen säkerhetspolitiker

I en ledare i Norran beklagar Lars Kriss att Sveriges utrikesminister snarare framstår som talesperson för fredsrörelsen.

Varför lyssnar inte regeringen på sin Natoutredare Krister Bringéus, undrar Carolin Dahlman i Kristianstadsbladet, apropå Wallströms utspel.

Det är inte Nato som hotar Ryssland, konstaterar Katrineholms-Kuriren som svar på Wallströms påståenden.

Annons
Annons

Svensk general i Nato

Försvarshögskolans tidigare chef Karlis Neretnieks rapporterar från ett besök i Nato HQ på sin blogg.

USA: Vita män rädda för starka kvinnor

Genusfaktorn ligger bakom Trumps framgångar, tror Försvarshögskolans Jan Hallenberg i Utrikesmagasinet.

Långläsning

Allt du vill veta om det amerikanska valet finns att läsa i veckans nummer av Crystal Ball som utges av valforskaren Larry Sabato. Om det vore val idag skulle enligt hans modell Clinton få 352 elektorsröster, Trump 173. Men republikanerna har fortfarande chansen att behålla en majoritet i kongressen.

Citatet

”When they go low, we go high.”

Michelle Obamas ord på demokraternas konvent nomineras av Washington Post som ett av få minnesvärda slagord från årets presidentvalskampanjer. Här hennes tal i ett videoklipp.

Ryssland: Utrensning pågår

Putins föryngring av säkerhetsapparaterna påminner om Stalins utrensningar, skriver Rysslandsexperten Anders Åslund hos Atlantic Council i Washington, DC.

Tyskland: Merkel populärast

Många kommentatorer räknar redan ut Angela Merkel inför de kommande tyska valen. Men opinionssiffrorna är inte entydiga; hon är fortfarande den ledande politikern, även om hennes parti nu bara är 10 procentenheter större än de ännu mer försvagade socialdemokraterna, enligt Europaportalen.

Mediekrönikör: Mats Johansson

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons