Gunilla von Hall:Syriensamtal i motvind trots stormakternas töväder

Gunilla von Hall

Medan bomberna fortsatte att falla över östra Aleppo möttes USA och Ryssland samt regionala makter för nya Syriensamtal i Lausanne på lördagen. En massiv kraftssamling för att stoppa kriget. Men förutom en gnutta hopp då USA och Ryssland åter talar Syrien, märkes mest pessimism.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

LAUSANNE Höstsolen glimmade när USA, Ryssland och regionala makter som är inblandade i Syrienkriget möttes i Lausanne på lördagen. En efter en dök de upp i svarta kostymer på lyxhotellet Beau Rivage vid Genèvesjön. USAs utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov, utrikesministrarna från Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Iran, Irak, Jordanien och Egypten samt FNs Syriensändebud Staffan de Mistura. Sammanlagt tio parter med olika intressen och inflytande i Syrienkrisen som sammanstrålande under kristallkronorna, ljusår från Aleppos sönderbombade husskelett.

Mötet kan inte beskrivas på annat sätt än en massiv internationell kraftsamling för att stoppa bombregnet över östra Aleppo och striderna i Syrien som dödat minst 400 000 människor och drivit halva landet på flykt. Men mer än så är sannolikt inte att vänta just nu. Kanhända är det gott nog – om alternativet är att omvärlden inte lyfter ett finger.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons