Jesper Sundén:Oro för krig mellan Turkiet och Ryssland

Jesper Sundén
En bild från Azerbajdzjans försvarsmakt visar stridande soldater på frontlinjen vid den självutnämnda republiken i Nagorno-Karabach, 27 september.
En bild från Azerbajdzjans försvarsmakt visar stridande soldater på frontlinjen vid den självutnämnda republiken i Nagorno-Karabach, 27 september. Foto: Azerbaijan's Defense Ministry/AP

Risken är stor att striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan ska sprida sig. Turkiet stöder azererna och Ryssland har en försvarspakt med Armenien. Om Turkiet skjutit ned ett armeniskt plan – som det påstås – kan det leda till ett större krig.

Jesper Sundén
Publicerad
Annons

Det uppblossade kriget mellan armenier och azerer i utbrytarprovinsen Nagorno-Karabach tog en farlig vändning på tisdagen. Då sköts ett armeniskt stridsflygplan ned i armeniskt luftrum – av ett turkiskt F-16-plan, hävdar Armenien. Turkiet nekar.

Utöver piloten har nu ett hundratal människor dödats i striderna som bröt ut i söndags. Dödsoffren riskerar att bli betydligt fler om det är så att Turkiet verkligen ligger bakom nedskjutningen. För då hotar ett storkrig i denna historiskt blodbesudlade trakt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons