”Följ Bidens exempel – vaccinpatent bör slopas”

USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19.
USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19. Foto: Evan Vucci/AP

Sveriges regering bör byta fot och stödja förslaget till WTO om ett tillfälligt undantag av patenträttigheterna till vaccin. Det skriver debattörer från Karolinska Institutet.

Publicerad
Annons

Det vi nu ser hända är historiskt ur många aspekter. Häromdagen, den 5 maj, meddelade USA:s president Joe Biden att han stödjer det omdebatterade förslaget att undanta läkemedelsbolagens patenträttigheter för att öka världens produktion av vaccin mot covid-19. Det är ett mycket välkommet besked som för oss närmare målet att uppnå immunitet mot covid-19 i hela världen, inte bara i det fåtal höginkomstländer som hittills haft råd att köpa upp eller tillverka eget vaccin. Förslaget som lades fram av Indien och Sydafrika redan i oktober 2020 till Världshandelsorganisationen WTO:s medlemmar, stöttas sedan tidigare redan av ett 100-tal länder, WHO, Unaids, 400 enskilda ledamöter i Europaparlamentet och 175 nobel­pristagare och före detta statschefer, men har så här långt blockerats av bland annat EU, Japan, Brasilien och tidigare även av USA i sällskap med en stark industrilobby. Tyvärr har Sveriges regering hittills hört till dem som blockerar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons