Mårten Schultz:Därför gör inte regeringen mer mot smittspridningen

Mårten Schultz
Regeringen, med statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren i spetsen, kom med nya skarpa ord på måndagseftermiddagen.
Regeringen, med statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren i spetsen, kom med nya skarpa ord på måndagseftermiddagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Varför gör inte regeringen mer när smittokurvorna nu vänt brant uppåt igen? Det enkla svaret på frågan är: det finns inte så mycket mer den kan göra, då grundlagen måste följas.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Gå inte på gym. Gå inte till bibliotek. Ha inte middag. Ha inte fester. Ställ in. Om någon nu tänker: Nu kan jag ha middag eller hemmafest för åtta personer så är det helt fel tänkt. Hitta inte på undanflykter för just din situation.”

Det var skarpa ord från statsministern under måndagens presskonferens. Regeringen tar klivet från rekommendationer och råd till regler och förbud. I våras fungerade den frivilliga lösningen väl, menade statsministern. Nu festar folk som aldrig förr och då finns det inget annat val än att gå in med skarpa regler. Men hur skarpa är egentligen reglerna? Varför gör inte regeringen mer?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons