RecensionNya romaner

VittringFrån lugn till dramatisk tragedi i rasande fart

Ola Nilsson är författare och översättare. För romanen ”Isidor & Paula” belönades han 2015 med Svenska Dagbladets litteraturpris.
Ola Nilsson är författare och översättare. För romanen ”Isidor & Paula” belönades han 2015 med Svenska Dagbladets litteraturpris. Foto: Sofia Runarsdotter

Allt är bekant men också annorlunda i Ola Nilssons nya roman, som utspelar sig i jämtländska Hammerdal. Även om romanen inte riktigt håller hela vägen pekar den mot en mer ordrik och berättande fas av författarskapet, skriver Therese Eriksson.

Therese Eriksson
Publicerad
Annons

Ola Nilsson är tillbaka i Jämtland. Efter den förra romanen ”Isidor och Paula” (2015), en Orfeus & Eurydike-variation i det underjordiska rike som är Stockholms tunnelbana, har författaren nu återvänt till de miljöer som var så betydande i genombrottstrilogin – ”Hundarna” (2010), ”Änglarna” (2011) och ”Kärleken gömmer minnet” (2012). Nilsson befinner sig på hemmaplan.

Allt är igenkännbart, men också annorlunda. I ”Vittring” är den här gången den jämtländska byn namngiven – Hammerdal – vilket gör att romanen får en tydligare, mer konkret geografisk förankring. Samtidigt är byn mindre framträdande här än i Nilssons tidigare romaner där den inte sällan kändes som en av huvudpersonerna; nu är den en skådeplats snarare än ett väsen. Mot denna fond av het, stillastående jämtlandssommar i mitten av 1980-talet får byns invånare skarpare konturer. Nilsson följer några av dem i hasorna, nära, under den korta tidsperiod som går från relativt lugn till dramatisk tragedi i rasande fart.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons