Recension

Mala letraSpanskt stjärnskott bjuder på både engagemang och stil

Hon är en av den unga spanska prosans mest intressanta namn. I Sara Mesas noveller kombineras inträngande psykologi med socialt engagemang, lekfullhet och utsökt stilkänsla.

Publicerad
Annons

På kort tid har den 40-åriga Sara Mesa blivit ett omtalat namn i spansk prosa. Sedan 2012 har hon utgivit två romaner och nu i år en stark novellsamling med titeln ”Mala letra” (Dålig handstil). Romanen ”Cuatro por cuatro” (Fyrhjulsdrift) från 2012 gestaltar maktförhållanden och flyktförsök på ett egenartat internat. En vikarie med det i svenska öron fantasieggande efternamnet Bedragare för i romanens andra del en dagbok om händelserna på skolan. Romanen ”Cicatriz” (Ärr) från 2015 är en kärlekshistoria om ett ungt par som träffas genom ett litteraturforum och börjar brevväxla. Snart har deras relation blivit en klaustrofobisk maktkamp. Det är två behärskade romaner, lika gåtfulla som psykiskt frätande.

Även novellisten Mesa förenar inträngande psykologi med en antydande form. Det här är en litteratur som räknar med sin läsare i rollen som medskapande. Människosynen är moraliskt ambitiös: berättelserna vill att vi engagerar oss lika starkt i karaktärernas allmänmänsklighet som i deras sätt att bemästra villkoren i en viss miljö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons