Kinas satsning kan sänka priset på förnybar energi
Under 2016 inträffade något som många väntat länge på. Förnybar energi gick om kol för första gången i historien.
– Efter att Kina kastat sig in i förnybart så har priserna pressats ned och blivit marknadsmässiga, säger Matthew Smith, chef för Hållbarhetsanalys på SPP.
Den samlade produktionskapaciteten för förnybara energikällor, äldre vattenkraft inkluderat, passerade kol mätt som andel av världens produktionskapacitet under förra året. För den som tycker om siffror så driftsattes det sammanlagt 153 gigawatt med förnybar energi, i huvudsak vind- och solkraft – en energimängd som exempelvis överstiger Kanadas samlade kapacitet för elproduktion, enligt International Energy Agency. Detta skifte är bara ett av flera avgörande steg som de senaste två åren tagit världen i en mer hållbar riktning.
Kina beslut viktigt
USA, Kina och Indien att ratificera dessutom det avtal som världens ledare tog fram i Paris 2015. Framförallt är Kinas beslut att ställa om landets energisektor till förnybar energi viktigt för den globala utvecklingen.
– Vi pratar om en framtid där energi är billig och samtidigt bra. Det öppnar för enorma möjligheter. När Kina satsar på solceller och vindkraft initieras massproduktion vilket sänker priserna och ökar tillgången, säger Matthew och fortsätter.
− Med dagens teknologi är kostnaden för förnybar energi i många delar av världen konkurrenskraftigt alternativ till fossila bränslen utan subventioner.
Han lyfter flera exempel på hur produktionen av förnybar energi är på väg in en revolutionerande förändring, vilket förändrar förutsättningar för framför allt utvecklingsländer. Vi tar solceller som exempel. När priset sänks och solceller blir mer tillgängligt kan vem som helst producera sin egen ström med hjälp av solceller på taket och inga stora infrastrukturinvesteringar krävs. Då möjliggörs en billig och ren energilösning, samtidigt som man är självförsörjande.
– Det är som med mobiltelefonin i vissa delar av Afrika, bland annat Kenya. Där har man hoppat över flera utvecklingssteg genom att direkt börja använda mobiltelefon, det har inte behövts en hemtelefon. Det är likadant med energin.
– Genom att installera solceller i en otillgänglig by i Afrika höjs levnadsstandarden dramatiskt. Det gör att barnen kan läsa läxan på kvällen när det är mörkt, men även såklart för att driva maskiner och annat där el behövs, säger Smith.
Aktiva val kan bidra
Den här sortens lösningar kan verka avlägsna för oss i Sverige som är förhållandevis långt fram i klimatarbetet, men det finns sätt att påverka hur det ser ut i resten av världen. Genom att aktivt välja att placera sin tjänstepension hållbara bolag kan vi bidra till att finansiera framtida lösningar som gör världen bättre.
– Det handlar om upplysning, att berätta för människor att de har möjligheten, att man faktiskt kan använda sina pengar för att förändra världen, säger Matthew Smith.
Hur kan du investera dina pengar hållbart? Läs mer här.