”Flyktinglagen strider mot kommunala självstyret”

Den tvingande anvisningslagen ­strider mot det kommunala självstyret. Tvång är ett omfattande ­ingrepp och ska bara användas när vilja saknas eller formella fel begås. Så har det aldrig varit med mottagande av nyanlända, skriver Leif Gripestam (M), Täby.

Publicerad
Kommuner pressas till att på mycket kort tid ordna fram bostäder som inte finns. Det innebär att bygga  till exempel modulbostäder och göra om gympa­salar  till bostäder, skriver Leif Gripestam.

Kommuner pressas till att på mycket kort tid ordna fram bostäder som inte finns. Det innebär att bygga till exempel modulbostäder och göra om gympa­salar till bostäder, skriver Leif Gripestam.

Foto: Magnus Hjalmar­son ­Neideman (Arkiv 2016)
Leif Gripestam (M)

Leif Gripestam (M)

Foto: Pressbild
Annons

I mars 2016 trädde den tvingade anvisnings­lagen i kraft. Många kommunpolitiker i hela Sverige har under året varnat för att lagen kommer bli omöjlig att följa. I debatten har företrädare och opinionsbildare, främst från Socialdemokraterna, uttryckt att de kommuner som inte lyckas med sitt mottagande skulle vara osolidariska. Inte sällan har det i debatten låtit som den avgörande faktorn om man lyckas eller inte handlar om den politiska viljan, inte faktiska förutsättningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons