Mansfria zoner kan införas under festival i Göteborg

Så ska musikfestivalerna lösa säkerheten: kameraövervakning, staket kring buskage och funktionärer utbildade i att ta hand om brottsoffer. Sex kommande festivaler anser sig vara väl förberedda för att förebygga sexuella ofredanden. I Göteborg gå man längst och inför nolltolerans och om det krävs, trygga zoner där män inte är välkomna.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter rapporter om våldtäkter, ofredande och övergrepp på sommarens festivaler har Kulturkalaset i Göteborg tagit fram en åtgärdsplan mot sexuella övergrepp. Grunden i planen är nolltolerans. För att uppnå detta ska alla som jobbar med Kulturkalaset utbildas för att kunna upptäcka och hantera sexuella ofredanden och övergrepp. Även festivalbesökare kommer att uppmanas att vara uppmärksamma på vad som händer runt omkring dem. Som en sista åtgärd, om det ändå förekommer övergrepp, kan man komma att införa så kalla trygga zoner framför scenerna där endast kvinnor och transpersoner som definierar sig som kvinnor har tillträde.

– Vi har aldrig haft problem med sexuella ofredanden, övergrepp eller våldtäkter men vi kände att det var viktigt att visa att vi har en beredskap utfall något händer, säger Tasso Stafilidis, verksamhetschef för Göteborgs kulturkalas sedan 2012.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons