Stjärninredaren Louise Liljencrantz släpper egna lyxmöbler
När stjärninredaren Louise Liljencrantz skapat sin första möbelkollektion har hon varit helt kompromisslös – i design, hantverk och material. ”Vilka som kommer köpa möblerna? De som förstår.”
När jag frågar inredaren Louise Liljencrantz om hon är kompromisslös, börjar hennes kollega Kristin att skratta.
– Jag kan nog vara ganska rak i min kommunikation. När jag inreder har jag en tydlig bild av slutresultatet och då kan man inte kasta in detaljer som förstör helhetskänslan.
Men är det inte kunden som bestämmer?
– Självklart. Och jag är lyhörd när det krävs. Kunderna litar på mig och har ju anlitat vår firma för att skapa en helhet åt dem. Vill de väldigt gärna bygga ett rum utifrån en släktmöbel eller en favorittavla, ja, då gör vi det.
Hennes studio på Brahegatan på Östermalm har chevronparkett, linnetapeter och infälld belysning. Detaljer i rostfritt stål kontrasterar mot breda dörrar i solid ek. Det stora arbetsbordet är i massiv terrazzo.
– Vi vill att kontoret ska kännas varmt men rent. I och med att vi ständigt arbetar med olika designprojekt härinne får ingenting störa intrycken, förklarar hon.
Louise Liljencrantz förverkligar andra människors inredningsvisioner. Främst privatpersoner som vill ha hjälp med att renovera sina hem, men bland kunderna märks även fastighetsutvecklare som Oscar Properties och Genova Properties.
Hur skulle du sammanfatta din estetik?
– Subtil, elegant och minimalistisk. Exklusiv men lågmäld, aldrig ’showoffig’. Några journalister har beskrivit stilen som mjuk och varm, vilket är kul. För trots att jag har hårda linjer och vägrar inreda med en massa lulllull, är mjukhet en känsla jag strävar efter. Vi klär ofta in rummen i textilier och arbetar mycket med kontraster mellan hårda och mjuka material.
Är det dyrt att anlita dig?
– Om någon tycker det, brukar jag förklara att det inte är vi som är dyra, utan materialen och hantverkarna vi samarbetar med. Vi vill bara jobba med de allra bästa.
I september släpper hon sin första möbelkollektion, under varumärket Louise Liljencrantz X K.F.K. Master Cabinet-Makers. Och här har hon inte kompromissat med vare sig design, material eller hantverk.
– Nej, jag har tillåtit mig att ta allting hela vägen. Jag är ingen utbildad möbeldesigner utan har ritat möblerna precis som jag vill att de ska se ut. Ritningarna har varit något att bita i för möbelsnickarna och kompanjonerna på K.F.K. Men de är duktiga och har löst mina idéer på ett bra sätt.
Möblerna är skulpturala men lekfulla. Som soffbordet i tre olika geometriska former som kan fogas samman eller hållas isär. Eller bordet i massiv mahogny som har formen av en delad valnöt.
– Vi ville skapa möbler som kändes beständiga. Kollektionen är döpt till Seed 0117 – dels för att ett frö växer till ett träd, men också för att kollektionen är starten på något nytt för oss.
Vilka kommer köpa möblerna?
– De som förstår, haha.
Inredaren Daniel Östman sticker in huvudet genom ytterdörren. Även han tillhör Stockholms mest eftertraktade inredningsdesigners. Men det tycks inte råda någon rivalitet mellan dem. Tvärtom.
– Daniel är min bästa vän – och min värsta konkurrent. Men båda har så mycket att göra att det sällan blir några kundkonflikter. Vi stöttar varandra, åker på inspirationsresor ihop och pratar ständigt nya designidéer. Våra stilar är rätt lika men min estetik är nog lite mer maskulin än Daniels, säger Louise, och understryker hur viktigt det är att skapa tidlös och inte trendig inredning.
– Anlitar man oss ska inredningen kunna hålla i tio eller kanske 20 år. Därför använder vi oss sällan av möbelnyheter utan håller oss till diskreta designklassiker och mixar dem med antikviteter och möbler vi skapat själva.
Finns det någon inredningsdetalj du tycker det gått inflation i?
– Jag är trött på de tillgjort lantliga köken. De där som ska se lantliga ut men bara känns nya. Antingen gör man så det ser ut som original eller så gör man någonting helt annat. Jag gillar inte halvdana grejer.
Är du känslig för fult inredda hem?
– Inte alls. Om jag är hemma hos vänner på middag spelar inredningen ingen som helst roll. Jag är ju där för att ha trevligt. Men ber de mig göra om deras hem tar jag på mig andra glasögon och blir mer kritisk.
Karriären har inte varit spikrak. Louise Liljencrantz har drivit egen klädbutik samt jobbat på modemärken som Bruuns Bazaar, Hugo Boss och J Lindeberg. Genom åren har hon även testat att uttrycka sig genom modeteckning, silversmide och makeup.
– Jag har alltid varit kreativt lagd men letade länge efter ’min grej’. Jobben i modebranschen var inte det jag ville göra resten av livet, så jag satte mig i skolbänken och började plugga grafisk design. Nu blev jag ingen grafisk designer men utbildningen tillät mig fokusera på det kreativa, och öppnade upp mina sinnen.
Samtidigt lade hon stor energi på att renovera egna bostäder, i stan och på landet.
– När en familj bad mig att inreda deras hem nappade jag, och under arbetsprocessen insåg jag: det här är ju roligare än allting annat. Jag hade hittat ’min grej’.
Finns det någon möbel du önskar att du designat?
– Rick Owens har gjort en soffa i sten. Första gången jag såg den tänkte jag: fy fan vad snyggt, det där är ju jag.
Slutligen, vilket är det vackraste hem du varit inne i?
– Villa Necchi Campiglio i Milano. Det är ett museum i dag men man har behållit familjens inredning. Deras massiva stenbadrum är bland det häftigaste jag sett.