Recension

GuldsandFascinerande ökenroman nära myterna

Ibrahim al-Koni (född 1948) studerade litteratur i Moskva och bor numera i Spanien. al-Koni har givit ut över åttio böcker och är översatt till fler än trettiofem språk. 2015 nominerades han till Man Booker International Prize.
Ibrahim al-Koni (född 1948) studerade litteratur i Moskva och bor numera i Spanien. al-Koni har givit ut över åttio böcker och är översatt till fler än trettiofem språk. 2015 nominerades han till Man Booker International Prize. Foto: Daniel Deme/IBL

Han är en av den arabiska romanens stora namn och liksom bokens huvudperson tuareg från Libyen. Ibrahim al-Koninus ”Guldsand” är en av de första titlarna i Tranans nya klassikerserie.

Christina Kall
Publicerad
Annons

”Öknens folk, de eviga migranterna”. Så lyder en mening i Ibrahim al-Konis roman ”Guldsand” där öknen med sina oändligt omfångsrika vidder blir en böjlig liknelse för självaste livet, en scen som likt havet i Odysséen utsätter alla som färdas över det för hårda prövningar. Öknen är, med författarens egna ord från en intervju för konstmuseet Louisiana, en icke-plats, och just därför en plats för transcendens.

Det är i ett sådant landskap som al-Konis tragiska hjälte Ukhayyad, en tuaregisk nomad, rör sig under 1910-talet någonstans i området kring det som i dag är Libyen. En trakt som under denna tid härjas av kriget mot italienarna, de inbördes konflikterna mellan de berbiska stammarna och den tärande torkan följd av svälten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons