RecensionNya filmer

Kupé nr 6En intim tågresa som lyfter outsidern

Arkitektstudenten Laura (Seidi Haarla) är en främling i ett främmande land. På ett tåg mot Murmansk träffar hon en annan outsider.
Arkitektstudenten Laura (Seidi Haarla) är en främling i ett främmande land. På ett tåg mot Murmansk träffar hon en annan outsider. Foto: Folkets Bio

Som på räls går denna vackra tågfilm genom ett snötäckt Ryssland. Det är en fin historia om oväntad vänskap mellan två extremt olika outsiders – med kameran som intim medpassagerare i den nötta kupén.

Julia Finnsiö
Publicerad
Annons

Nog finns det mål och mening med hällristningar – men det är tågresan dit som gör ”Kupé nr 6” värd att se. I Juho Kuosmanens film, baserad på Rosa Liksoms roman från 2011, får vi följa med på en tågfärd genom 90-talets Ryssland.

Finska Laura är en outsider. En främling i ett främmande land, som går på ett främmande tåg, på väg till en främmande stad. Till och med på hemmafest hos sin populära flickvän i Moskva känner sig Laura som en outsider. I flickvännens kretsar har alla gäster det omisskännliga självförtroende som kommer sig av akademisk och intellektuell självsäkerhet, trots att det mesta som sägs är skryt och plattityder. Laura gör sig osynlig, gömmer sig i sovrummet, och festdeltagarna vet förresten knappt vem hon är.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons