Macron hoppas på ljusning – men svårlösta positioner

Ett rejält fysiskt avstånd mellan Emmanuel Macron och Vladimir Putin, men kanske parterna närmade sig varandra i samtalen i måndags. Arkivbild.
Ett rejält fysiskt avstånd mellan Emmanuel Macron och Vladimir Putin, men kanske parterna närmade sig varandra i samtalen i måndags. Arkivbild. Foto: Sergej Gunejev/AP

Frankrikes president Emmanuel Macron säger sig ha övertygat sin ryske motpart Vladimir Putin om att inte trappa upp Ukrainakrisen. Putin har signalerat att Macron vid deras möte kommit med förslag som kan gå att bygga vidare på. Ingen av parterna ser dock ut att ha bytt position.

Kristin Groth/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ryssland har lyckats placera sig i världspolitikens centrum. Västledare åker skytteltrafik till Moskva och Kiev för möten med de ryska och ukrainska presidenterna Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj och deras respektive ministrar om den upptrappade krisen i och kring Ukraina.

Putin säger sig vara redo att kompromissa – om än med förbehållet att Ukrainakrisen egentligen är västmakternas fel – och lovar att titta närmare på de förslag som Macron lagt fram under ledarnas fem timmar långa möte i Kreml i måndags. Orden har av många tolkats som att Ryssland nu ställer sig mer samarbetsvilligt än tidigare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons