Försvaret stäms på 252 miljoner: ”Orimligt”

Det kommunala vattenbolaget i Uppsala anser att Försvarsmakten har förorenat dricksvattnet och har stämt försvaret på 252 miljoner kronor. Arkivbild.
Det kommunala vattenbolaget i Uppsala anser att Försvarsmakten har förorenat dricksvattnet och har stämt försvaret på 252 miljoner kronor. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Försvarsmakten stäms på 252 miljoner kronor för att ha förorenat dricksvattnet i Uppsala med giftiga PFAS-kemikalier – men slår ifrån sig och hävdar att någon annan är ansvarig för utsläppet.

– Det är orimligt, säger Sigrid De Geyter, vd för vattenbolaget som ligger bakom stämningen.

Daniel Kihlström/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Direkt när de förhöjda halterna av PFAS-ämnen – högflourerade kemikalier – upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012 stängdes de förorenade vattentäkterna av. Först efter att en reningsprocess var installerad kunde Bäcklösa vattenverk tas i bruk igen.

Nu vill det kommunala bolaget Uppsala vatten att Försvarsmakten tar hand om notan och framtida kostnader. Sommaren 2019 stämdes myndigheten på 252 miljoner kronor och nu inleds förhandlingarna i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons