RecensionTeater

Buster Keaton på månenExplosiv hyllning till det kreativa barnet

”Buster Keaton på månen” med Siri Hamari (i förgrunden) som Buster samt Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund och Gustav Deinoff.
”Buster Keaton på månen” med Siri Hamari (i förgrunden) som Buster samt Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund och Gustav Deinoff. Foto: Sara P Borgström

Suzanne Osten är tillbaka på Unga Klara med en slapstickfars om stumfilmskomikern Buster Keatons barndom. Det är en jubelföreställning som med otyglad kraft drabbar alla som är, eller har varit, barn.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Buster Keaton liksom smyger sig in på scenen, till den teaterföreställning som är hans barndom. Där står en sliten folkabuss, bredvid en stor kaktus. Platsen är amerikanska Mellanvästern och här tutar och kör en storartat dysfunktionell familj. Pappan är alkoholiserad och blir aggressiv när han dricker, modern låser in sig bakom en ständig migrän. Buster är den som tar på sig att få allt att fungera, trots ständiga örfilar är han lojal mot den där livsfarliga konstellationen. Som också utökas med en lillebror: en Harpo, som blir så illa tilltygad av det ständiga våldet att han vägrar alls att tala.

Suzanne Osten är tillbaka på sitt livsverk Unga Klara. "Buster Keaton på månen" är en klang och jubel-föreställning med nästan två timmar av insikter, slapstick och svart tragedi. Inget skrivet på näsan, inga pekpinnar – bara situationer att känna igen, låta sig bli del av eller terapeutiskt skratta åt. Här hittar man spår av tidiga pjäser som "Sprit", "Medeas barn" och "Flickan, mamman och soporna" – om man så vill. Den nya pjäsen, skriven av Gunilla Linn Persson, talar också med filmer och pjäser som "La Strada del amore" och "Loranga, Masarin och Dartanjang" fast utan deras drag av försoning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons