Varningen: Rysk ”kanon” kan riktas mot Sverige

Victor Zhora har förutom Stockholm även besökt Bryssel och Natos cybersäkerhetscentrum CCDCOE i Tallinn, på sin första utlandsresa sedan kriget bröt ut.
Victor Zhora har förutom Stockholm även besökt Bryssel och Natos cybersäkerhetscentrum CCDCOE i Tallinn, på sin första utlandsresa sedan kriget bröt ut. Foto: Ali Lorestani/TT

Rysslands cyberarmé är en av världens största – och siktet kan vara inställt på Sverige, varnar en av Ukrainas toppchefer inom it-säkerhet. ”Ser Ryssland en möjlighet att angripa kommer de göra det”, säger Victor Zhora till SvD.

Publicerad
Annons

På söndagskvällen förlorade Ukrainas fotbollslandslag mot Wales med 0–1, och därmed grusades förhoppningarna om att kvala in till VM. Men när matchen sändes på ukrainsk tv hände något oväntat. Plötsligt avbröts sändningen och ersattes av en rysk tv-kanal. Resultaten av en cyberattack.

– Attacker sker hela tiden, och den här var inte så sofistikerad. Det sker betydligt mer avancerade angrepp, som vårt mot telenät eller energisystem, säger Victor Zhora.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons