Den röda fläcken: Essäer om konst, litteratur och andra gömställenEn vit, manlig och finkulturell filterbubbla

Mikael van Reis är författare och kritiker och var under åren 1999–2006 kulturchef på Göteborgs-Posten.
Mikael van Reis är författare och kritiker och var under åren 1999–2006 kulturchef på Göteborgs-Posten. Foto: Pelle Sjödén

Bildade och flyhänta essäer – men ett ensidigt persongalleri. Alexandra Borg läser en vackert formgiven bok som har vissa problem med upprepningar.

Publicerad
Annons

Städgurun Marie Kondo torde vid sidan av diverse SSRI-preparat ha gjort mer än de flesta för att hålla den västerländska folksjälen i schack. Budskapet är enkelt: gör dig av med allt som inte gnistrar av glädje. Rådet gäller saker, men kan appliceras på alltifrån dåliga vanor till trasiga relationer. Särskilt omtyckt är hennes utrymmesbesparande sätt att vika strumpor. Höger och vänster strumpa läggs prydligt på varandra, tå mot tå, häl mot häl. Den ena strumpans mudd viks så över den andra varpå ett platt sockpaket uppstår.

Hopvikta strumpor och det lilla barnets förundran inför dem är föremål för filosofisk förundran i en självbiografisk prosaskiss från 1930-talet. Walter Benjamin erinrar sig en barndomslek där han plockar in och ut de ”strumppåsar” han hittat längst inne i en kommod. Leken lär honom att ”form och innehåll, hölje och höljt är ett och samma”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons