ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlekJudar fick skulden för att judar inte släpptes in

Marcus Ehrenpreis var överrabbin i Stockholm 1914–1948. Den svenska regeringen ville dölja att man fått Tyskland att stämpla ett rött J i alla pass som tillhörde judar.
Marcus Ehrenpreis var överrabbin i Stockholm 1914–1948. Den svenska regeringen ville dölja att man fått Tyskland att stämpla ett rött J i alla pass som tillhörde judar. Foto: The National Library of Israel Collections, TT

Sveriges regering spred bilden att Stockholms överrabbin motsatte sig att judar skulle få skydd i Sverige. I sin biografi över Marcus Ehrenpreis visar Göran Rosenberg att så inte var fallet. Boken är en bragd, skriver Magnus Eriksson.

Magnus Eriksson
Publicerad
Annons

Vilken är meningen med den judiska existensen? Var det ”att bli en nation som alla andra” eller ”att leva mitt ibland världens nationer för att förvalta ett andligt arv”? Jag skiftar tempus, då frågan löper som ett ledmotiv genom Göran Rosenbergs biografi över Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm 1914–1948, ”Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek”, samtidigt som det var en avgörande fråga för Ehrenpreis syn på sionismen.

Ehrenpreis var tidigt engagerad i den sionistiska rörelsen. Han deltog i den första sionistiska konferensen 1897 i Basel, men han hävdade också en kulturell sionism, inte en territoriell. Han såg diasporan som judendomens existensvillkor, en moralisk och andlig kvalitet: ”Judendomens etos var format i minnet av slaveri och främlingskap, och judarna i diasporan hade i liv och lära gjort minoritetens och främlingens sak till sin”, som Rosenberg sammanfattar hans ideal.

Laddar…