Statsvetare: ”Ett ovanligt dramatiskt läge”

Budgetomröstningen kan bli en rysare. Stefan Löfven och till vänster Märta Stenevi, Miljöpartiet, inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Arkivbild.
Budgetomröstningen kan bli en rysare. Stefan Löfven och till vänster Märta Stenevi, Miljöpartiet, inför omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister i riksdagen. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Problemet med att få igenom en budget i höst kvarstår oavsett statsminister. Men det oroar inte statsvetaren Marja Lemne.

– Det är inte hela världen att regera på en annan budget i några månader.

Publicerad
Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Foto: Stockholms universitet
Annons

På tisdag inleds den politiska hösten och den här gången förväntas riksdagsledamöterna vara fysiskt närvarande när H.M. Konungen förklarar riksmötet öppnat. På grund av pandemin är emellertid antalet personer i kammaren begränsat till riksdagens 349 ledamöter, statsråd, delar av kungafamiljen och ett litet antal andra gäster.

Även om den ceremoniella delen av den politiska vardagen i stort återgår till det normala återstår ett antal svåra nötter att knäcka. Riksdagen ska välja en ny statsminister, men finns det tillräckligt stöd för en ny S-ledd regering? Och hur ska S få både V och C att rösta på regeringens budget?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons