RecensionNy musik

Feel flows: The Sunflower & Surf's up sessions 1969-1971Pophantverk som fortfarande imponerar

Beach Boys, juni 1968. Fr v: Carl Wilson, Bruce Johnston, Al Jardine, Dennis Wilson och Mike Love.
Beach Boys, juni 1968. Fr v: Carl Wilson, Bruce Johnston, Al Jardine, Dennis Wilson och Mike Love. Foto: Bill Zygmant/TT

Hur lät Beach Boys efter att geniet Brian Wilson tagit time out? Riktigt bra är svaret. Nya boxen ”Feel flows” är en del i återupprättandet av gruppen som fortsatte efter ”Pet sounds”.

Publicerad
”Feel flows: The Sunflower & Surf's up sessions 1969-1971” av The Beach Boys.

”Feel flows: The Sunflower & Surf's up sessions 1969-1971” av The Beach Boys.

Annons

The Beach Boys var en amerikansk framgångssaga fram till och med utgivandet av mästerverket ”Pet sounds” 1966. Efter det bröt Brian Wilson ihop fullständigt, resulterande i att inspelningarna av uppföljaren ”Smile” inte kunde slutföras utan lades på hyllan. Att det kommit att bli ett av tidernas mest omtalade och mytomspunna kultalbum, och att det 2004 rekonstruerades av Wilson och andra musiker, är en historia som löper jämsides med den om att Beach Boys som grupp tappade såväl popularitet som relevans utan det allenarådande musikgeniet vid rodret.

Den box med fem cd som nu släppts, ägnad albumen ”Sunflower” (1970) och ”Surf’s up” (1971), är del i vad man kan kalla för ett återupprättande av gruppens produktion efter ”Pet sounds”, med den endast sporadiskt närvarande Wilson. Den följer på återutgivningar av ”Wild honey”, ”Friends” och ”20/20” och är precis som dessa en närmast överambitiöst nördig dokumentation av inspelningarna, inkluderande outgivna låtar (som förstås funnits som bootlegs), alternativa versioner och mixar och tagningar med antingen enbart sång eller enbart kompinstrument. Härligt för oss fanatiker, överkurs för de måttligt intresserade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons