ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ingen fördel med egen skoldator

Att få en egen dator eller surfplatta som högstadieelev har blivit allt vanligare. Men nu visar en studie att satsningen på personlig dator inte förbättrar studieresultaten.

David Peterson/TT
Publicerad

Allt fler skolor satsar på att ge varje elev en personlig dator. I dag har omkring 75 procent av eleverna på högstadieskolor en egen dator eller platta, enligt Skolverket. En förhoppning är att satsningen ska leda till ökad likvärdighet. Men en ny studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering visar att varken skolresultaten eller jämlikheten förbättras.

– I snitt ser vi inga tendenser till förbättrade resultat. Ibland finns det en uttalad tanke om att mer digitala verktyg ska införas av likvärdighetsperspektiv, man tänker att det ska leda till mer utjämnade skolreslutat mellan elever med olika bakgrund. Men här tyder våra resultat snarare på det omvända. Vi ser att elever vars föräldrar inte har högskoleutbildning presterar något sämre, säger Caroline Hall, en av forskarna bakom rapporten.

Laddar…