Roman utan namnFörbjuden i hemlandet – ger välkommet perspektiv

Duong Thu Huong föddes 1947 i Thai Binh-­provinsen i Nordvietnam. Hon debuterade 1985 och lever sedan 2006 i exil i Paris.
Duong Thu Huong föddes 1947 i Thai Binh-­provinsen i Nordvietnam. Hon debuterade 1985 och lever sedan 2006 i exil i Paris. Foto: SW éditeur

En soldat som tvingas äta apa är en av många starka scener i Duong Thu Huongs både realistiska och poetiska ”Roman utan namn”. Därmed fortsätter bokförlaget Tranan att ge ut litteratur som skildrar Vietnamkriget ur ett icke-amerikanskt perspektiv. I detta fall också ur en kvinnas.

Ulf Eriksson
Publicerad
Annons

I början av Duong Thu Huongs kraftfulla jagberättelse ”Roman utan namn” anger två kroppsdelar tillsammans spännvidden i författarens åtagande. Efter tio år i fält ser sig Quân, en 28-årig officer i Nordvietnams armé, tvungen att ge efter för sina soldaters muntra tjat och även han äta apa. Under kväljningar gnager han i sig en liten hand. Då kommer minnet av att som femåring vara med om hur hans lillebror föds, i ett av enorma spindelvävar fyllt gammalt tempel. Broderns rosa fot lyser i minnet av hur han för den till kinden.

Romanen är den andra i förlagets serie med berättelser om Vietnamkriget ur ett icke-amerikanskt synvinkel. Med tanke på den enorma övervikten av skildringar ur USA:s perspektiv är satsningen mer än välkommen. Än bättre är det förstås att det inte handlar om någon torftig partsinlaga, utan om ett betydande litterärt konstverk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons