ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Aktivister i gruppen Extinction Rebellion blockerade vägar i Berlin. Under protestveckan lyckades rörelsen få igenom att samtliga städer i C40-nätverket – de som har gått samman för att stoppa klimatförändringarna – följer Storbritanniens exempel och deklarerar klimatnödläge: "climate emergency".
Aktivister i gruppen Extinction Rebellion blockerade vägar i Berlin. Under protestveckan lyckades rörelsen få igenom att samtliga städer i C40-nätverket – de som har gått samman för att stoppa klimatförändringarna – följer Storbritanniens exempel och deklarerar klimatnödläge: "climate emergency". Foto: Christophe Gateau/TT

Kontroversiell klimatgrupp etablerar sig i Sverige

Extinction Rebellion, en kontroversiell klimataktivistgrupp, håller just nu på att etablera sig i Sverige. SvD besökte rörelsen under en massaktion i Tyskland och möttes av en blandning av civil olydnad och performancekonst.

Sofia Nyblom
Publicerad

I Berlin har tusentals klimataktivister från hela världen samlats för att genomföra en blockad av trafikflödet. Samtidigt som den uppåtgående solens strålar rör vid den förgyllda ängeln ovanpå Segerpelaren i Tiergarten börjar aktivisterna bygga en jättelik båt, en symbol för Noaks ark. Trafiken blockeras i fem olika riktningar.

Aktionen vid en av Berlins största rondeller, i oktober 2019, utgör upptakten för en vecka av globalt uppror med blockader och protestaktioner i London, Sydney, Hongkong, Indien, Chile och en rad andra länder. Alltsammans iscensatt av klimatrörelsen Extinction Rebellion.

Laddar…