Vindkraft och bilar hot mot svenska världsarv

Drottningholm med omgivning blev 1991 Sveriges första världsarv på Unesco:s lista. Ett återkommande hot har rört den kraftiga trafiken genom området.
Drottningholm med omgivning blev 1991 Sveriges första världsarv på Unesco:s lista. Ett återkommande hot har rört den kraftiga trafiken genom området. Foto: Pontus Lundahl/TT

Globalt förstörs världsarven av krig och terrorism. I Sverige hotas de istället av sådant som gruvdrift och byggnadsprojekt. Nu presenteras en ny nationell strategi för att bättre skydda landets unika kultur- och naturarv.

Anders Rydell
Publicerad
Annons

I veckan presenterades rapporten ”Nationell strategi för världsarvsarbetet” som på regeringens uppdrag har arbetats fram av Riksantikvarieämbetet, i samarbete med Svenska Unescorådet och Naturvårdsverket. Avsikten är att ta fram en nationell strategi för de 15 världsarv i Sverige som finns upptagna på Unescos lista, däribland Drottningholms slottsområde, hansestaden Visby och Skogskyrkogården i Stockholm.

– Syftet är att på olika sätt stärka de svenska världsarven genom ökad information och samordning, säger Mats Djurberg, generalsekreterare vid Svenska Unescorådet. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons