Färre femteklassare känner lust att lära

Inte alltid roligt. 72 procent av femteklassarna instämmer i att skolarbetet gör dem nyfikna. År 2015 var andelen 78 procent. På motsvarande sätt har andelen femteklassare som tycker att skolarbetet är roligt minskat från 85 till 81 procent. Arkivbild.
Inte alltid roligt. 72 procent av femteklassarna instämmer i att skolarbetet gör dem nyfikna. År 2015 var andelen 78 procent. På motsvarande sätt har andelen femteklassare som tycker att skolarbetet är roligt minskat från 85 till 81 procent. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det har blivit vanligare att femteklassare saknar studiero på lektionerna. Det är också färre femteklassare som instämmer i att skolarbetet är roligt och intresseväckande, visar Skolinspektionens rikstäckande skolenkät.

Anna Lena Wallström/TT
Publicerad
Annons

Den stora enkäten, som totalt hela 278 000 elever i årskurs 5, årskurs 9 och år 2 i gymnasieskolan besvarat, visar att nio av tio tycker att de är trygga i skolan. Två av tre instämmer i att de har studiero på lektionerna.

– Majoriteten har alltså studiero, men den grupp som inte har studiero motsvarar bara i årskurs nio 30 000 elever, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons