ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Britter håller fast vid förrevolutionärt hårmode

Perukmakare, gravyr från 1700-talet av Martin Engelbrecht.
Perukmakare, gravyr från 1700-talet av Martin Engelbrecht. Foto: Gianni Dagli Orti/REX/TT

Franska revolutionen innebar slutet för peruken som modedetalj. Men hos fransmännens ärkefiender, britterna, lever peruken kvar – i varje fall inom juridiken.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: På 1600- och 1700-talen var det kutym inom de högre stånden att bära peruk. Både män och kvinnor iförde sig peruker, ofta pudrade. Bland männen var modeväxlingarna stora, från långa allongeperuker till små peruker med stångpiskor. När upphörde detta bruk? På 1800-talet var ju peruker sällsynta inom både det manliga och det kvinnliga modet.

Dick Harrison: Det upphörde på 1790-talet. Huvudskälet var att det europeiska klädmodet i hög grad dikterades av fransmännen. Då som nu räknades Paris inofficiellt som modets huvudstad, och det sätt på vilket folk klädde sig i den franska huvudstaden blev normerande för hur alla andra också klädde sig. Fenomenet är desto mer remarkabelt som regimen i Paris på 1790-talet var radikal, präglad av franska revolutionens politiska konjunkturer, och till råga på allt låg i krig med en stor del av Europa. Men det hade ingen betydelse för spridningen av modet.

Laddar…