Därför är elbilen mer än en trend
Allt fler väljer elbil – och allt fler behöver kunna ladda dem. Den nya elbilsprognosen från elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle, visar att Sverige kommer att ha cirka 2,5 miljoner laddbara fordon år 2030.
– Att erbjuda laddning är en hygienfaktor för moderna företag, framförallt när biltillverkarna så tydligt valt väg och erbjuder allt fler elektrifierade modeller, säger Andreas Bruzelius, affärsutvecklare inom eMobility på E.ON.
Elbilsrevolutionen i Sverige fortsätter och intresset är stort både från privatpersoner, men även företag. Det som tidigare ansågs som en trend är nu en del av utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.
– Idag satsar biltillverkarna mycket på utvecklingen av laddbara bilar. Det kommer hela tiden nya modeller – och det är även ett helt annat prisläge, säger Andreas Bruzelius, affärsutvecklare inom eMobility på E.ON.
Batterierna räcker längre
De fördomar som tidigare fanns om elbilar har dessutom börjat försvinna. Andreas Bruzelius förklarar att den ”räckviddsångest” som tidigare fanns inte längre är aktuell. Förutom att batterierna räcker längre kör vi sällan längre sträckor.
– Majoriteten av resorna vi gör idag är kortare resor, kanske fram och tillbaka från jobbet, hämta på skolan och veckohandlingen på mataffären, säger han.
Allt fler har börjat se fördelarna med elbilar och förutom den ekonomiska aspekten är det många som vill bidra till ett hållbart samhälle. E.ON installerar just nu laddstolpar över hela Sverige och Europa vid arbetsplatser, köpcentrum och längs europavägarna.
– Att erbjuda laddning är en hygienfaktor för moderna företag. Det handlar både om att kunna ladda företagets egna bilar, men också om att attrahera personal som kör laddbara fordon. Även på gästparkeringen finns en ökad efterfrågan, säger Andreas Bruzelius.
En positiv förebild
Han lyfter bland annat fram fastighetsbolaget Balder i Malmö som en positiv förebild. De påbörjade sitt arbete med att installera laddstolpar redan för flera år sedan – och idag har de ett mycket gott samarbete med E.ON.
– Vi har en kommersiell fastighet i centrala Malmö och vid årsskiftet har vi cirka 40 laddpunkter i garaget. Det är viktigt för oss att tillgodose våra hyresgästers behov, men det handlar även om att skapa ett mervärde, säger Robin Pfeiffer, förvaltningsassistent.
Komplett lösning
Han berättar att Balder valde att samarbeta med E.ON bland annat på grund av deras breda utbud, men även deras konkurrenskraftiga priser.
– De gav oss en komplett lösning och vi är jättenöjda. Elbilsförsäljningen kommer att öka och vi märker av en ökad efterfrågan på laddpunkter. Vi vill ligga i framkant när det gäller ny teknik och det känns spännande att vi är en del av utvecklingen i samhället som går mot allt mer grön el, avslutar Robin Pfeiffer.